Eerste test afbeelding
Juiste afbeelding
Tobias Bromelias • Hugo de Vriesweg 2 • 1331 AJ Almere • Telefoon: 036-5324880 • Fax: 036-5499273 • Mobiel: 06-25023633 • E-mail: info@tobiasbromelias.nl
23-10-2015 | Duurzaam Collectief Buitenvaart

ALMERE - Het kan en het moet duurzamer in glastuinbouwgebied Almere Buitenvaart. Dat vinden vrijwel alle ondernemers die daar werken en dus hebben zij samen een vereniging, Collectief Buitenvaart Duurzaam, opgericht. Het motto, ‘Growing by natural power’, past perfect bij de duurzame insteek.

Lees het volledige bericht >>>

#FloraHolland #TradeFairNaaldwijk 13 t/m 15 maart #tobiasbromelias stand 19.15 !!
359 weken geleden
@TobiasBromelias ook weer te vinden op #FloraHolland Trade Fair 2013! Wij zijn er op 13-14 en 15 Maart! Locatie: Naaldwijk, Stand: 19.15
360 weken geleden
23-10-2015

Duurzaam Collectief Buitenvaart

Duurzaam Collectief Buitenvaart

Ondernemers Almere Buitenvaart richten duurzame vereniging op

Dick van der Slot tekent, met de zes andere bestuursleden die toekijken, de benodigde papieren. (Foto: Bob Friedlânder)
1 / 1
zoom out

ALMERE - Het kan en het moet duurzamer in glastuinbouwgebied Almere Buitenvaart. Dat vinden vrijwel alle ondernemers die daar werken en dus hebben zij samen een vereniging, Collectief Buitenvaart Duurzaam, opgericht. Het motto, ‘Growing by natural power’, past perfect bij de duurzame insteek. 

Het oprichten van de vereniging, afgelopen dinsdag werden alle benodigde papieren ondertekend bij de notaris, vergde aardig wat voorbereiding met bijbehorend papierwerk. ,,Ik ben blij dat dat er nu opzit”, aldus kersvers voorzitter Dick van der Slot. ,,Nu kunnen we echt beginnen. Nu is het gaan.’’ 
  
Dat ‘gaan’ betekent vooral dat de ondernemers gezamenlijk zullen gaan onderzoeken hoe het gebied verduurzaamd kan worden. Daarbij wordt er onder andere gesproken over een gezamenlijk warmtenet waarbij de ondernemers elkaars warmteoverschotten en warmtetekorten kunnen compenseren. ,,Door te verduurzamen, willen we het gebied beter op de kaart zetten. Zeker met het oog op de Floriade willen we hier eigenlijk een gebied creëren waar ze vanuit het buitenland op af komen. Dat buitenlanders willen zien hoe alles hier werkt. We willen een soort voorbeeld zijn’’, aldus Van der Slot. 
  
Rendabele bedrijfsvoering
Het bestuur van de vereniging wordt gevormd door zeven ondernemers. In het gebied werken ongeveer 45 ondernemers en daarvan zal naar verwachting zo’n negentig procent gaan meedoen. De bestuurders geven aan dat de glastuinbouw, Almere Buitenvaart is tenslotte een gebied met ongeveer 80 hectare aan tuinbouwkassen, verantwoordelijk is voor één van de belangrijkste exportstromen van Nederland en dat het nodig is om te innoveren en te verduurzamen om zo de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. Daarnaast zou verduurzaming nodig zijn om een rendabele bedrijfsvoering te kunnen realiseren. 
  
De betrokken ondernemers hebben de afgelopen jaren al regelmatig onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden tot verduurzaming. De uitkomst van die onderzoeken is vastgelegd in het onderzoeksrapport ´De Vaart erin´. De vereniging wil de uitkomsten daarvan nu gaan realiseren en komen tot ‘nieuwe energiemodellen, gebiedsontwikkeling en gebiedsprofilering’. Het streven is om eind 2017 daadwerkelijk plannen uit te gaan voeren. 
  
Floriade
Uiteindelijk hopen de ondernemers dat het gebied Buitenvaart zich zal profileren als toeristisch en recreatief gebied en moet het in 2022 een uithangbord voor de Floriade zijn. ,,Er liggen gigantische mogelijkheden in Buitenvaart. Daarom pakken we het ook als collectief aan. Dat is eenvoudiger en goedkoper. In de glastuinbouw eisen onze klanten ook wel een stukje duurzaamheid tegenwoordig. Daar spelen we dus graag op in”, besluit Van der Slot. 

Vorige pagina